Kuchyňské nože

Na co myslet při výběru a nákupu kuchyňského nože

Kuchyňské nože

Nákup nože vypadá na první pohled jako jednoduchá věc. Opak je však pravdou.

Opravdu mnoho domácích kulinářů je přesvědčena o tom, že si pořídí jeden kvalitní nůž a má vyhráno. Ne, to je špatně. Určitě je lepší zakoupit sadu nožů.

Každý nůž má svoje určení. Nůž určený na maso by se rozhodně neměl používat na nic jiného. Určitě ne na pečivo kde se extrémě tupí. Každý nůž má jiné vlastnosti a máme na něj jiné požadavky. Na maso potřebujeme hodně ostrý nůž a musíme toto ostří udržovat. Buď ocilkou nebo jemným brouskem.

Na zeleninu už jsou tyto nároky menší, ale zamozřejmě nesmí být nůž tupý. Opět je nutné udržovat nůž co se týká ostří. Ale měli by jste mít speciální nůž pouze na zeleninu.

Na krájení pečiva by jste určitě měli používat jen takový nůž, který je k tomu určen. Takový nůž bývá většinou zubatý. To proto, aby okamžitě narušil tuhou kůrku pečiva a lehce procházel strukturou pečiva.

Je to neuvěřitelné, ale ostrými noži bývá daleko méně poranění než s noži tupými. Je to tím, že na ostrý nůž nemusíme zdaleka tolik tlačit jako na ten tupý.

Měl by nůž být drahý?

Do domácnosti nepotřebujete tak drahé nože, jako mají řezníci nebo profesionální kuchaři, kteří pokrájejí desítky až stovky kg masa za den. Do domácnosti stačí nůž v rámci stokorun maximálně tisícikorun. Profesionální nůž za 10.000,- kč v běžné domácnosti nevyužije svůj potenciál. Stačí zachovat tyto pravidla:

  • nikdy nepoužívat jeden nůž na všechno
  • nikdy nemít nože po hromadě v jedné přihrádce, ale ukládat je do stojanu nebo na speciální držák na nože, protože pokud jsou pohromadě, velmi rychle přijdou o ostří
  • nikdy nenechat nůž úplně ztupit, pak je velmi těžké vrátit mu perfektní ostří

Do teď se psalo o nožích z oceli. A co nože keramické?

Keramické nože jsou velkým hitem. Jsou lehké, ostré, na pohled krásné a výborně se s nimi pracuje. Díky tomu že jsou z keramiky, nijak neovlivňují negativním způsobem množství vitamínů v potravinách.

Ale jsou tu i jiné vlastnosti. Keramika je opravdu velmi tvrdá a díky tomu jsou nože v domácích podmínkách téměř nebrousitelné. Je potřeba je nechat nabrousit u specializované firmy. Dále jsou tyto nože velmi křehké. Rozhodně na nárazy nebo těžké páčení nevydrží to, co ty ocelové.

Nicméně mají jednu zásadní výhodu. Pokud s tímto nožem budete zacházet v dobrém, odmění Vás tím, že je naprosto bezúdržbový. Ostří keramických nožů je kvalitní a vydrží opravdu dlouho bez jakéhokoli náznaku opotřebení. Je to dáno jeho extrémní tvrdostí.

Pozor: Pokud si pořídíte keramické nože, dbejte na to, aby se k nim v žádném případě nedostali děti. Tyto nože jsou extrémě ostré a mohlo by dojít k vážnému poranění.

Provozní doba e-shopu

po-pá 8 -16 hod

E-mail:

info@az-domacnost.cz

Bleskovou zprávu odešlete zde.

V této kategorii nejsou žádné výrobky.

Tato stránka používá cookies. Vice info

Přihlášení