Recept na domácí vývar

Domácí vývar - masová polévka

Recept na domácí vývar

Jak děláme vývar, nebo-li domácí masovou polévku.

Základem dobrého vývaru je čas. Pokud chceme uvařit dobrý vývar, nelze to uspěchat. Na vývar je dobré mít velký hrnec nebo kastrol. Lépe se Vám se vším manipuluje. Dobře se vaří domácí vývar v 15 litrovém hrnci, protože pak je hromada vařeného masa, které s čerstvým domácím chlebem, hořčicí a křenem nemá chybu. Dále polévka, která se hned podává a zbytek putuje do mrazničky na pozdější přípravy.

K samotné přípravě asi 7 litrů vývaru budeme potřebovat:

  • 4,5 - 5 kg vepřového masa a kostí /žebra, klouby atd./
  • můžete pro lepší chuť přidat hovězí kost s klouby
  • játra /mohou být i kuřecí, jsou jemnější/, vhodné je i srdíčko
  • asi 400g mrkve
  • 1 střední celer
  • 200g petržele
  • celou palici čeneku
  • 15-20 kuliček černého pepře
  • 4 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 2 cibule
  • lístky plocholisté petržele
  • malá snítka tymiánu
  • sůl
  • studenou vodu

Do hrnce naskládáme veškeré maso a kosti. Zalijeme studenou vodou a začneme zahřívat. Pamatujte na to, že vývar nesmí příliš bublat, ale musí se tzv. táhnout. A to nejméně 3-4 hodiny. Pěna která vzniká na hladině odebíráme. Je to pěna z bílkovin, která by nám vývar kalila.

Asi po 1-1,5 hodině vaření přidáme tymián, lžíci soli, kuličky pepře, bobkové listy, nové koření. Nyní vaříme další 1,5 hodiny.

Nyní přidáme rozkrojenou a očištěnou cibuli i s hnědými slupkami, které nám dají barvu, rozkrojenou palici čeneku, rozčtvrcený a očištěný celer, rozpůlené a očištěné mrkve a petržele. Vaříme další 1,5 hodiny. Nyní je téměř hotovo. Vývar zcedíme.

Část polévky si odděláme bokem, tu si dochutíme solí, pepřem a popř. česnekem, nakrájíme do ní mrkev a játra, přidáme nudle, petrželku, kousky masa a můžeme konzumovat. Zbytek si zamrazíme a použijeme třeba do omáček nebo přidáme pod maso a vznikne nám výborná silná omáčka nebo šťáva.

Rady z praxe:

  1. jedná se o masovou polévku, která podléhá rychlé zkáze. Musí se co nejdříve zachladit
  2. po vychlazení odebíráme z hladiny část tuku
  3. zeleninu nenecháváme v polévce, při nedostatečném chladu může začít kvasit
  4. nudle nevaříme ve vývaru, výrazně ovlivní barvu i chuť
  5. zbylý vývar redukujeme dalším vařením, je ho méně a je silnější
  6. kosti před vařením rozsekneme nebo jiným způsobem rozlomíme
  7. vývar při vaření nemícháme, je pak příliš kalný

Recepty na vepřový, hovězí i kuřecí vývar jsou si velmi podobné.

Provozní doba e-shopu

po-pá 8 -16 hod

E-mail:

info@az-domacnost.cz

Bleskovou zprávu odešlete zde.

V této kategorii nejsou žádné výrobky.

Tato stránka používá cookies. Vice info

Přihlášení