Tlakový hrnec

Proč si pořídit tlakový hrnec?

Tlakový hrnec

Tlakový hrnec /tzv. papiňák/ má asi většina českých domácností. Díky podmínkám při vaření jde o vaření úsporné a chutné. I tak je mezi námi spousta lidí, kteří mají z tlakového hrnce obavy.

Jaký je princip tlakového hrnce?

Na každém tlakovém hrnci je speciální ventil, který začne páru upouštět až při vyšším tlaku. Tím, že se uvnitř tlakového hrnce zvýší tlak, stoupne i teplota. Proto je vaření úsporné, rychlé a chutné.

Bod varu je přímo ovlivněn tlakem. To znamená, že za běžných okolností vře voda při 100 °C. Pokud byste zkoušeli vařit vodu např. někde vysoko v horách, bude bod varu klesat se snižujícím se tlakem. Naopak právě v tlakovém hrnci je vysoký tlak a bod varu se zvedá až ke 130 °C. Pokud by se ventil ucpal, teplota v hrnci by dále rostla. Hrozil by výbuch. Naštěstí ne u moderních tlakových hrců, které mají systém několika pojistek.


Rychlost vaření

Tlakový hrnec má jednu obrovskou výhodu a tou je rychlost vaření. Pokud máte např. tuhé hovězí maso, tak v klasickém hrnci může vaření do úplného změknutí trvat klidně tři hodiny. V tlakovém hrnci třeba jen 45 minut. A to je obrovský rozdíl.

Bezpečnost

Výbuch tlakového hrnce. Tohle slyšel asi každý. Ano, občas se to stalo u starých hliníkových tlakových hrnců, který měl doma snad každý. Problémy s těmito hrnci způsobovalo hlavně to, že hospodyňky měly hrnce příliš plné a k tomu s vysokým obsahem již nasekané zeleniny a koření, které následně ucpali ventil. Dnešní tlakové hrnce s několika pojistkami jsou naprosto velmi bezpečné. Známí výrobci, jako je KORKMAZ vyrábí tlakové hrnce z kvalitní nerezi 18/10 s velmi přísnou výstupní kontrolou a několika jistícími zónami.

Jen pro zajímavost: Tlakový hrnec vynalezl francouzský fyzik a matematik Denis Papin.

Provozní doba e-shopu

po-pá 8 -16 hod

E-mail:

info@az-domacnost.cz

Bleskovou zprávu odešlete zde.

V této kategorii nejsou žádné výrobky.

Tato stránka používá cookies. Vice info

Přihlášení